- Joe Biden wil nog altijd niet van wijken weten als presidentskandidaat, ondanks het desastreus verlopen tv-debat tegen Donald Trump.
- Uit een nieuwe peiling blijkt opvallend genoeg dat de huidige president terrein aan het winnen is in zogenoemde ‘swing states‘.
- Het gaat hierbij om de staten waar Democraten en Republikeinen elkaar redelijk in evenwicht houden en die beslissend kunnen zijn voor de verkiezingswinst.
- Lees ook: Biden door iemand anders vervangen dan Kamala Harris? Dat zal de Democraten veel gedoe opleveren
Het debat dat de Amerikaanse president Joe Biden op 27 juni hield met zijn Republikeinse uitdager Donald Trump, bracht de verkiezingscampagne van Biden wankelen. De Democraat kwam niet goed uit zijn woorden en er ontstonden twijfels over de geestelijke gesteldheid van de 81-jarige president.
Hoewel enkele recente peilingen na het debat toonden dat de voorsprong van oud-president Donald Trump op Biden was toegenomen, suggereert een nieuwe Bloomberg News/Morning Consult-peiling dat Biden juist voortgang boekt in de allerbelangrijkste regio’s: de ‘swing states’. Dit zijn staten waar Democraten en Republikeinen elkaar redelijk in evenwicht houden en die beslissend kunnen zijn bij de presidentsverkiezingen.
Voorsprong Trump in swing states neemt af
Trump geniet in deze nieuwste peiling nog maar een voordeel van 47 procent tegen 45 procent voor Biden in de swing states. Niet eerder zaten de twee kandidaten zo dicht bij elkaar, sinds deze peiling afgelopen najaar voor het eerst werd gehouden.
Biden ligt voor op Trump in zowel Michigan (48 procent tegen 43 procent) en Wisconsin (47 procent tegen 44 procent). De president ligt nipt achter op Trump – maar binnen de foutmarge – in Arizona (45 procent tegen 48 procent), Georgia (46 procent tegen 47 procent), Nevada (45 procent tegen 48 procent) en North Carolina (43 procent tegen 46 procent).
Toch bracht de peiling voor Biden ook minder florissant nieuws. De president ligt liefst zeven procentpunt achter op Trump in Pennsylvania, de staat waar Biden geboren is en veel campagne heeft gevoerd. Trump staat fors boven Biden met liefst 51 procent tegen 44 procent van de virtuele stemmen, een belangrijk waarschuwingssignaal.
Ook blijkt uit de peiling dat een minderheid van 39 procent van de kiezers uit swing states vindt dat Biden "zeker" of "vermoedelijk" door moet gaan als president. Biden weet vooral steun onder progressieve kiezers te vergaren. De helft van de respondenten meent dat Trump "zeker" of "vermoedelijk" in de race zou moeten blijven.
Democraten roepen Biden op uit race te stappen
Biden heeft inmiddels al te maken gekregen met meerdere oproepen om de handdoek in de ring te gooien als presidentskandidaat. Zowel Democraten uit het Huis van Afgevaardigden als een trits partijdonoren verzochten hem daartoe. Zou Biden daar gehoor aan geven, dan kan de partij een nieuwe kandidaat aanwijzen voor de Democratische Nationale Conventie in Chicago van augustus.
Het Witte Huis wil tot nog toe niets weten van verhalen dat Biden zich zou willen terugtrekken. In een tv-interview van afgelopen vrijdag stelde Biden dat hij "uitgeput" zou zijn geweest tijdens het debat met Trump en niet zijn instinct te hebben gevolgd. Hij bleef er echter bij dat hij in de race om het presidentschap wil blijven.